Health tourism earns above $1B to Turkey in 2019, under spotlight with COVID-19

Every year thousands of tourists visit Turkey where innovative health infrastructure make the country the best option for several treatments from eye and plastic surgeries to dental health services and hair transplant

Turkey, one of the most popular touristic destinations worldwide with its spectacular beaches along the Mediterranean and the Aegean coasts, along with its historic and cultural richness, is also gaining fame for health tourism in recent years, and that has taken on new significance with the COVID-19 outbreak.

The country is among those that have performed the best against the coronavirus pandemic and is being praised for its health infrastructure. Reforms kicked off in the field in recent years, health facilities and private hospital investments also strengthened Turkey’s health tourism.

Doc’s Health Tourism Agency CEO Yusuf Temrel told Anadolu Agency (AA) Sunday that health tourism adds approximately $1 billion (TL 7.5 billion) income yearly to the country’s economy.

Some 60% of the income is obtained from plastic surgery, he added.

A total of 662,087 patients received service in the country last year within the scope of health tourism.

Temrel said the number of patients coming to the country for health services was 143,266 during the first quarter of 2020, providing $187.9 million in income. Tourism revenue obtained from foreign visitors coming for health and medical reasons and citizens residing abroad was $1.6 billion in 2019, he added.

Iraq, Azerbaijan and Turkmenistan ranked first among the countries where the greatest number of visitors applied for Turkey’s health services during the first three months of the year.

Temrel emphasized that the Turkish Health Ministry aims to increase the number of the health tourists to 1.5 million until 2023 with a revenue of $10 billion, noting: “Our works have been continuing with regard to making Turkey one of the most preferred countries in terms of health tourism.”

He underlined that the country has been providing health services at par with international standards in many areas from eye surgeries and plastic surgeries to general health operations and dental treatment.

During the COVID-19 pandemic, the health infrastructures of the countries have been, in a way, tested, Temrel pointed out, noting that Turkey is among the successful ones and a “shining star in terms of health tourism.”

“Our country is one of the countries that survived this process with the least damage with its well-equipped hospitals, experienced doctors and health personnel,” he said.

Temrel who said that Turkey outpaced some European countries, including France, Italy, Spain and the U.K in terms of safe countries during the pandemic, according to research, noted the U.S. – which faces criticism as it took too long to implement necessary measures against the pandemic – is in 58th place.

Stating that flights were suspended all over the world due to the pandemic and patients could not go to the countries where they wished to be treated, Temrel said that at Doc’s Health Tourism Agency they provided the option of an air ambulance or private land ambulance and brought the patients to Turkey, escorted by doctors and health officials.

The prices of those services varied according to the requested country’s distance while the land ambulances charges were $5,000 or more, and private aircraft ambulances start from $30,000.

U.K. bears great potential

Temrel said the United Kingdom, one of the countries most affected by the pandemic, holds great potential for Turkey’s health tourism sector.

The number of patients who were waiting to receive health services in the U.K. before the pandemic was 4.4 million, he said, citing the country’s national health services body NHS Confederation data.

“We predict that this number will exceed 10 million by the end of the year. There is a waiting list for treatments such as dental treatments, hernia, cataracts, hip and knee replacement surgeries,” Temrel noted.

References: https://www.dailysabah.com/business/tourism/health-tourism-earns-above-1b-to-turkey-in-2019-under-spotlight-with-covid-19

Türkiye sağlık turizminin yeni gözdesi oldu (Kurucumuzun internethaber.com da yayınlanan haberi)

Sağlık Bakanlığı’ndan sağlık turizmi için yeni hamle! Yeni genelgeyle birlikte, koşulları yerine getiren hastaların ülkelerine bakılmadan Türkiye’ye tedavileri yapılacak.

Dünyanın, turist girişleri açısından ilk on turizm destinasyonu içerisinde yer alan Türkiye, son yıllarda sağlık turizminin parlayan yıldızı haline geldi. Sağlık alanında yapılan önemli reformlar, sağlık tesislerinde görülen gelişmeler ve özellikle özel hastanelerin bu alanda gösterdiği profesyonel çabalar sonucunda, sağlık turizminde çok önemli bir mesafe kat edildi.

Özellikle tüm dünyayı saran pandemi sürecinde gerçek bir sınava tabi olan ülkeler, sağlık sistemleri ile test edildiler. Koronavirüs pandemisi sürecinde sınavını geçen Sağlık turizminde dünyanın parlayan yıldızı Türkiye, ne kadar kaliteli bir sağlık altyapısına sahip olduğunu böylelikle kanıtlamış oldu. Doc’s Health Tourism Agency CEO’su Yusuf Temrel, Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecindeki başarısına dikkat çekerek Türkiye’nin sağlık sisteminde bir kez daha kendisini kanıtladığını söyledi.

Dünyanın koronavirüs salgını ile zorlu bir mücadele verdiğini ifade eden Temrel, Türkiye’nin donanımlı hastaneleri, tecrübeli sağlık personeli ile süreci en az hazarla atlatan ülkelerin başında geldiğini kaydetti.

Türkiye’ye gelecek hastaların Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelge ile tedavilerinin en iyi biçimde planladığını belirten Temrel, hastaların refakatçileriyle birlikte ülkeye geldikleri aynı gün kendilerine ayrılan servislerde tedavi edileceğini söyledi.

Gözler Türkiye’ye çevrildi

Salgının etkilerini en aza indirebilmek için tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de yurtdışı uçuşlarının belli bir süre ara verilmesinin ardından sağlık bakanlığından yapılan açıklamada 20 Mayıs 2020 itibarı ile Türkiye sağlık turizmine kaldığı yerden devam etmeye başladı.

Hangi ülkelerden hasta kabul edilecek?

Sağlık Bakanlığı, yayımladığı yeni genelge ile sağlık turizminde ülke sınırlamasını kaldırdı. Bakanlık 20 Mayıs’ta sağlık turizmini 31 ülkeyi kapsayacak şekilde yeniden başlatmıştı.

20.05.2020 tarihinden itibaren Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu ülkelerden gelecek hastalar kabul edilmekteydi. Yeni genelgeye göre artık dünyanın tüm ülkelerinden gelen hastalar kabul edilecek.

Kabul edilecek hastalar belli oldu

Genelge ile eskiden Ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji, göz hastalıkları, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin ve sinir cerrahisi, hematoloji, yoğun bakım ile üremeye yardımcı tedavi uygulamaları, organ nakli ve kemik iliği nakli alanlarında hasta kabul edilirken, şimdi tıpta uzmanlık tüm ana dal ve yan dal branşları ile üremeye yardımcı tedavi uygulamaları, organ nakli, kemik iliği nakli, kök hücre nakli, robotik cerrahi, bariatrik cerrahi ve girişimsel radyoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanları da sağlık turizmi kapsamına alındı.

Hastalar ülkeye nasıl gelecek, süreç nasıl ilerleyecek?

Kabul edilecek hastalar, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ)’ın hasta takip sistemine kaydedilecek ve ön onay sonrasında ilgili birimlere izin yazıları yazılacak. Ön onay için istenen bilgi ve belgeler USHAŞ tarafından yayımlanacak.

Önceki genelge ile hasta ve refakatçilerinin sadece İstanbul Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı ile Kapıkule ve Sarp hudut kapılarından giriş yapmaları şart koşulurken, yeni genelge ile beş havaalanı ve üç sınır kapısından girişe imkan tanındı. Bu çerçevede İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Antalya Havalimanı ile Habur Hudut Kapısı da kapsama alınmış oldu.

Hasta ve refakatçilerine ücreti mukabili hava alanları ve hudut kapılarında Covid-19 PCR testi yapılacak veya PCR testi için numune alınacak, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olan ve Üçüncü basamak erişkin yoğun bakım ünitesi olan önceden belirlenmiş bir hastaneye gidebilecek, Hastanenin müstakil bir katı veya koridor ve diğer alanlarından başka hasta veya refakatçisinin temas etmeyeceği şekilde müstakil bir servisi yurt dışından gelecek uluslararası sağlık turizmi hastaları için ayrılacak.

https://www.internethaber.com/turkiye-saglik-turizminin-yeni-gozdesi-oldu-2108847h.htm

Turizmde kişiye özel tatil dönemi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tatil anlayışları ile planlarında da değişikliği beraberinde getirdi. Salgın nedeniyle otel gibi kalabalık ortamlara girmek istemeyenler, havuzlu villa ve yat gibi kişiye özel tatillere yönelirken, bu rezervasyonlarda doluluk şimdiden yüzde 60’lara ulaştı, yazın yüzde 100’ü bulması bekleniyor.

Villa ve yat kiralama sektöründe faaliyet gösteren Yusuf Temrel, AA muhabirine, Kovid-19 salgınıyla insanların tatil tercihlerinin değişim gösterdiğini söyledi. Yeni trendin villa ve yat kiralama olduğunu belirten Temrel, otel gibi kalabalık mekanlara girmek istemeyenlerin bu seçeneklere yöneldiğini bildirdi. Temrel, villa tatilinde havuz, güneşlenme alanı, odalar, bahçe, teras gibi tüm alanların tamamen kişiye özel olduğunu, misafirlerin tek bir odaya sıkışıp kalmayacağını ve risklerden daha uzak özel bir tatil yapılabileceğini dile getirdi.

Daha sağlıklı bir tatil imkanı sunmak adına gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Temrel, şu bilgileri paylaştı:”Geçen yaz sıfır vaka ile süper güvenlikli bir tatil dönemi geçirdik. Bu kapsamda villalarımızın temizliği, dezenfeksiyon işlemleri, havuz bakımı gibi konularda Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının tavsiyelerini göz önünde bulundurarak düzenlemeler yaptık. Biyosidal antimikrobiyal yüzey koruyucular ile villaları ve havuzları tüm virüs, bakteri ve yosunlara karşı kapladık. Villalara uzun süreli etkisi olan dezenfektanlar ekledik. Takım arkadaşlarımıza eğitimler verdik. Konaklama yapacak misafirlerin villa girişi sırasında kimlik bilgileri ile birlikte Hayat Eve Sığar (HES) kodunu beyan etmeleri gerekiyor.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN “PATARA YILI” İLANI SONRASI KAŞ-KALKAN’A YOĞUN İLGİ

Yusuf Temrel, Kovid-19’dan uzak, güvenli tatil kategorisinde ilk sırayı alan villalara talep yoğunluğunun bu yıl beklenenden daha erken başladığını ifade etti. Özellikle Kalkan bölgesine ilginin yüzde 50 arttığına işaret eden Temrel, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıla göre bu yıl villa rezervasyonlarında yüzde 60 doluluğa ulaştık. Yurt dışı rezervasyonları henüz tam başlamamasına rağmen villa tatili seçeneği, yerli turistlerin yoğun talebiyle karşılaştı. Lüks villalarda günlük tatilin ücreti 1100 lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Kiralamalar ise en az 5 geceden başlıyor, haftalık yaklaşık 8 bin lira ile 50 bin lira arasında çeşitlilik gösteriyor. Yat rezervasyonlarında da benzer şekilde şimdiden yüzde 60-70 oranında takvimler kapandı. Geçen yıla göre yüzde 30 artış kaydedildi. Yat kiralama fiyatları haftalık 30 bin lira ile 120 bin lira arasında değişiyor.”

Koronavirüse çare, kişiye özel tatil planı

İlkbaharın sıcaklarının hissedilmeye başladığı günümüzde insanların aklına yazın yaşayacağı tatil geliyor. Geçen sene de sönük geçen tatil planlarına bu yıl daha korumacı yaklaşabiliyoruz.

Geçen yıl şubat ayında başlayan koronavirüs salgını nedeni ile bir çoğumuz tatilini ertelemek ya da kısıtlamak zorunda kaldı. Bu yıl geçen yılın deneyimlerinden yola çıkarak daha izole ve daha korunaklı tatil yapmak isteyenler, kişiye özel tatil seçeneklerine sarılıyor.

TURİZMİN YENİ GÖZDESİ “KİŞİYE ÖZEL TATİLLER” OLDU

Salgın nedeniyle otel gibi kalabalık ortamlara girmek istemeyenler, havuzlu villa ve yat gibi kişiye özel tatillere yönelirken, bu rezervasyonlarda doluluk şimdiden yüzde 60’lara ulaştı, yazın yüzde 100’ü bulması bekleniyor.

“YENİ TREND VİLLA VE YAT KİRALAMA”

Villa ve yat kiralama sektöründe faaliyet gösteren Yusuf Temrel, koronavirüs salgınıyla insanların tatil tercihlerinin değişim gösterdiğini söyledi. Yeni trendin villa ve yat kiralama olduğunu belirten Temrel, otel gibi kalabalık mekanlara girmek istemeyenlerin bu seçeneklere yöneldiğini bildirdi.

HES KODU UYGULAMASI GEÇERLİ

Konaklama yapacak misafirler villa girişi sırasında kimlik bilgileri ile birlikte Hayat Eve Sığar (HES) kodunu da beyan edecek.

“DAHA SAĞLIKLI TATİL YAPABİLMEK İÇİN”

Daha sağlıklı bir tatil imkanı sunmak adına gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayan Temrel, şu bilgileri paylaştı:

“Geçen yaz sıfır vaka ile süper güvenlikli bir tatil dönemi geçirdik. Bu kapsamda villalarımızın temizliği, dezenfeksiyon işlemleri, havuz bakımı gibi konularda Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerini göz önünde bulundurarak düzenlemeler yaptık. Biyosidal antimikrobiyal yüzey koruyucular ile villaları ve havuzları tüm virüs, bakteri ve yosunlara karşı kapladık. Villalara uzun süreli etkisi olan dezenfektanlar ekledik. Takım arkadaşlarımıza eğitimler verdik.”

YERLİ TURİSTLER TALEP EDİYOR

Özellikle Kalkan bölgesine ilginin yüzde 50 arttığına işaret eden Temrel, şöyle konuştu:

“Yurt dışı rezervasyonları henüz tam başlamamasına rağmen villa tatili seçeneği, yerli turistlerin yoğun talebiyle karşılaştı. Lüks villalarda günlük tatilin ücreti 1.100 lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Kiralamalar ise en az 5 geceden başlıyor, haftalık yaklaşık 8 bin lira ile 50 bin lira arasında çeşitlilik gösteriyor.

YAT KİRASI HAFTALIK 30-120 BİN LİRA ARASINDA

Yat rezervasyonlarında da benzer şekilde şimdiden yüzde 60-70 oranında takvimler kapandı. Geçen yıla göre yüzde 30 artış kaydedildi. Yat kiralama fiyatları haftalık 30 bin lira ile 120 bin lira arasında değişiyor.”

Temrel, Kaş’ın turistik bölgesi Kalkan’ın, villa turizminin dünya başkenti olarak anıldığına dikkati çekerek, bölgeye her yıl birçok ülkeden turist geldiğini anlattı.

Sağlık turizminde dünyanın parlayan yıldızı Türkiye

Dünyanın önemli turizm destinasyonları içerisinde yer alan Türkiye, özellikle salgın sürecinde sağlık turizminin parlayan yıldızı haline geldi. Doc’s Health Tourism Agency Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Temrel, Türkiye’nin, bu sektörden salgın sürecine rağmen son yıl ortalama 1 milyar dolarlık gelir elde ettiğini belirterek, bunun yaklaşık yüzde 60’lık kısmının estetikten geldiğini ifade etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla en iyi mücadele eden ülkeler arasında gösterilen Türkiye, özellikle sağlık çalışanları ve geliştirdiği sistemiyle övgü topladı. Türkiye, sağlık alanındaki reformlar, sağlık tesisleri ve özel hastanelerin bu alanda gösterdiği çabalar sonucunda, sağlık turizminde de çok önemli bir mesafe katetti.

Doc’s Health Tourism Agency Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Temrel, Türkiye’nin, bu sektörden salgın sürecine rağmen son yıl ortalama 1 milyar dolarlık gelir elde ettiğini belirterek, bunun yaklaşık yüzde 60’lık kısmının estetikten geldiğini ifade etti.

Geçen yıl sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında Türkiye’de 662 bin 87 hastanın hizmet aldığını aktaran Temrel, şunları kaydetti:

“Bu rakam 2020’nin ilk çeyreğinde 143 bin 266 oldu. Buradan elde edilen gelir ise 187 milyon 955 dolar tutarında gerçekleşti. Yıl içerisinde Türkiye’de sağlık hizmeti alan uluslararası hastaların geldiği ilk 3 ülke sırasıyla Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan oldu. Sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçi ve yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 2019’da 1 milyar 65 milyon 105 bin dolar tutarında gerçekleşmiştir.”

Sağlık Bakanlığının hedefleri arasında sağlık turizminde Türkiye’nin 2023 hedefinin 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi gelirine ulaşmak olduğunu hatırlatan Temrel, “Türkiye’nin, sağlık turizminde de en çok tercih edilen ülkelerinden biri olması konusunda çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

Temrel, dünyanın birçok ülkesinden sağlık turisti ağırlayan Türkiye’nin, göz ameliyatlarından estetik operasyonlarına, genel sağlıktan diş tedavisine kadar birçok alanda dünya standartlarının üstünde hizmet verdiğinin altını çizdi.

“SAĞLIK TURİZMİNDE DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI TÜRKİYE”

Kovid-19 sürecinde ülkelerin sağlık sistemleriyle test edildiğine dikkati çeken Yusuf Temrel, “Türkiye, sağlık turizminde dünyanın parlayan yıldızı. Ülkemiz, donanımlı hastaneleri, tecrübeli doktor ve sağlık personelleriyle bu süreci en az hasarla atlatan ülkelerin başında geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmalara göre Türkiye’nin salgın döneminde en güvenli ülkeler arasında Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinin önünde yer aldığını belirten Temrel, salgına karşı geç önlem almakla eleştirilen ABD’nin ise 58’nci sırada bulunduğunu aktardı.

“İNGİLİZ HASTA POTANSİYELİ 10 MİLYON”

Temrel, pandemiden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan İngiltere’de hastaneleri temsil eden Ulusal Sağlık Servisi Konfederasyonu (NHS Confederation) tarafından yayımlanan rakamlara ilişkin de bilgiler verdi.

Buna göre ülkede tedavi olmak için sıra bekleyen hasta sayısının, pandemi öncesinde 4,4 milyon olarak açıklandığını belirten Temrel, şunları kaydetti:

“Bizim öngörümüz bu sayının yıl sonunda 10 milyonu aşacağı yönünde. Diş tedavileri, fıtık, katarakt, kalça ve diz protezi ameliyatları gibi tedaviler için bekleme listesi bulunuyor. 2020 sonuna kadar bekleyen hasta sayısının rekor kırması kaçınılmaz. İngiltere’nin yanı sıra birçok ülkede de pandemi sebebiyle tedavi bekleyen hasta var.”

https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/09/20/saglik-turizminde-dunyanin-parlayan-yildizi-turkiye?paging=3

Why your sales forecast is off

Sed facilisis lorem in orci bibendum ullamcorper. Mauris vitae augue elementum, sodales nulla a, semper ligula. Nullam vel enim risus. Integer rhoncus hendrerit sem egestas porttitor. Integer et mi sed dolor eleifend pretium quis ut velit. Nam sit amet arcu feugiat, consequat orci at, ultrices magna

Read More